Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон на еднодневно посещение, предаде Асошиейтед

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон на еднодневно посещение, предаде Асошиейтед
Коментари Харесай

Зеленски на еднодневна визита във Вашингтон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон на еднодневно посещаване, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че този път украинският водач би трябвало да се изправи пред скептично настроените републиканци, които слагат под въпрос притока от американски долари, с помощта на които в продължение на 19 месеца неговите войски се борят против съветските сили.

Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом и ще беседва с американските военни водачи в Пентагона. Сутринта украинският водач ще спре на Капитолийския рид, с цел да беседва на четири очи с водачите на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената, а вечерта ще направи послание в постройката на Националния списък във Вашингтон.

В пост в " Телеграм "  Зеленски подчерта, че страната му се нуждае от повече системи за противовъздушна защита, откакто през предходната нощ Русия извърши най-голямата си офанзива против Украйна от седмици, съобщи Ройтерс.

" Миналата нощ съветските терористи започнаха следващата масирана офанзива. По-специално - върху инфраструктурата. Повечето от ракетите бяха свалени. Но единствено множеството от тях. Не всички ", написа той.

" Повече противовъздушна защита. Повече санкции. Повече поддръжка за украинските войници на фронтовата линия ", акцентира Зеленски по време на продължаващото си посещаване в Съединени американски щати, откъдето съобщи, че системите за противовъздушна защита ще бъдат в дневния ред на договарянията.

Докато американският президент и множеството водачи на Конгреса към момента показват поддръжка по отношение на помощта за Украйна, а демократите на Байдън управляват Сената, Зеленски ще се сблъска с по-твърди позиции, в сравнение с при визитата си във Вашингтон преди девет месеца.

Тъй като военната контраатака на Украйна продължава и в Конгреса има яростни диспути за разноските преди допустимо прекъсване на работата на държавното управление, от ден на ден републиканци слагат под въпрос милиардите долари, които Вашингтон е изпратил на Киев за военни, стопански и филантропични потребности.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 година в Украйна, Съединени американски щати са изпратили към 113 милиарда $ за подкрепяне на сигурността и за филантропична помощ за държавното управление на Зеленски.

Представители на администрацията на президента Байдън дадоха нощес систематизиран брифинг пред Конгреса, с цел да упорстват за отпущането на спомагателни 24 милиарда $, като обявиха, че в случай че на съветския президент Владимир Путин бъде разрешено да поеме надзор над Украйна и той се добере до границата на НАТО, цената за Съединени американски щати ще бъде доста по-висока.

Някои републиканци обаче не бяха уверени в това.

" Ако има някакъв път към успеха в Украйна, аз не го чух през днешния ден. И също по този начин чух, че няма да има завършек на настояванията за финансиране ", сподели пред публицисти сенаторът републиканец Джош Хоули, който е неприкрит критик на помощта за Украйна.

Президентът Байдън ще разгласи нов пакет от военна помощ в размер на 325 милиона $ за Украйна, който се чака да включва втория транш от касетъчни муниции, изстрелвани от 155-милиметрови гаубици.

" Ако позволим Украйна да бъде разчленена, дали независимостта на която и да било страна е сигурна? ", попита международните водачи в Организация на обединените нации Байдън.

Конгресът на Съединени американски щати елементарно утвърди помощта за Украйна, когато Сенатът и Камарата на представителите бяха следени от демократите. Зеленски, който се трансформира в мощен бранител на своята страна, бе посрещнат като воин, когато се обърна към взаимната сесия на Конгреса през декември. Подкрепата в Сената, както от страна на съпартийците демократи на Байдън, по този начин и от страна на републиканците остава мощна.

" Нашата страна има главен интерес от успеха в Украйна и европейската сигурност ", сподели водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл в тирада пред Сената през вчерашния ден, в която разкритикува Байдън за това, че работи прекомерно постепенно, с цел да помогне на Украйна.

Солидно болшинство от американците поддържа даването на оръжие на Украйна да се пази против Русия, сочи изследване на Ройтерс/Ипсос.

Някои от републиканците, които поеха с малко предимство надзор над Камарата на представителите през януари, обаче слагат под въпрос дали е рационално да продължава изпращането на средства в Киев. Около една трета от републиканците в Камарата на представителите гласоподава несполучливо през юли предложение за понижаване на финансирането за Украйна.

Председателят републиканец на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти не провежда среща в четвъртък, където Зеленски би могъл да изложи причините си в интерес на продължаването на помощта пред цялата долна камара на Конгреса, а единствено дребна среща с него и няколко други водачи. Маккарти, който като ръководител на Камарата на представителите управлява какви закони ще бъдат гласувани в нея, съобщи, че Зеленски би трябвало да го убеди да даде поддръжката си за продължение на помощта.

" Избран ли е Зеленски в Конгреса? Той ли е нашият президент? Не би трябвало да се наемам с нищо ", сподели Маккарти пред публицисти преди два дни.

" Имам въпроси към него. Къде е отговорността за парите, които към този момент сме похарчили? Какъв е проектът за победа? Мисля, че това желае да знае американската общност ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР